fredag 27. september 2013

Eltefritt grovbrød



Det er over tre år siden jeg første gang prøvde meg på å bake brød etter den beryktede eltefrie metoden, men det er først i det siste at brødbakinga har tatt av. Etter at jeg fikk min nydelige, rødemaljerte jerngryte fra Le Creuset har jeg endelig kunnet bake eltefrie grytebrød hjemme i Trondheim også. Likevel skal jeg ikke skryte på meg noen voldsom ekspertise i jerngrytebrødbaking (dronningtittelen på det området i familien innehar nok min egen mamma), men jeg begynner å bli ganske dreven i eltefri brødbaking i brødform.

Dette er favorittbrødet her i huset (kremt - leiligheten) for tiden, og jeg når det er nybakt forsvinner fint et helt brød i løpet av en kveld på Mr M og meg selv (snuppa er ikke riktig så storspist enda). Jeg baker alltid to brød om gangen. Det er så lettvint og tar ikke lenger tid enn å bare bake ett. Dessuten: Fordi det går 400 g yoghurt naturell til to brød og det er 500 g i et vanlig beger, er det akkurat en liten klunk igjen til kokken som kan spises ut av boksen stående ved kjøkkenbenken, for eksempel med valnøtter og litt flytende honning.

Brødet holder seg godt og saftig i mange dager. Det smuler heller ikke slik som hjemmebakt brød ofte gjør, spesielt ikke om det oppbevares i kjøleskap. Det aller beste med brødet er likevel at det er superduperenkelt å lage. Alt som kreves er at du blander sammen ingrediensene kvelden før, og resten lager seg selv. Prøver og bli frelst!


Eltefritt grovbrød

  • 200 g hvetemel
  • 200 g grovmalt sammalt hvete
  • 100 g grovmalt sammalt rug eller bygg
  • ½ ts tørrgjær
  • 1 ½ ts salt
  • 200 g yoghurt naturell
  • 3 dl kaldt vann

Bland sammen det tørre og rør inn det våte. La stå på kjøkkenbenken i sånn ca 15-17 timer. Det er ikke så nøye om det blir litt lenger.

Rør rundt i deigen med en slikkepott, og hell den oppi en bakepapirkledd brødform. La stå i 2 timer til. 

La brødet steke i 30 min ved 220 grader. Ta det ut av formen og stek det videre i ca 15 minutter. Brødet er ferdig når det høres hult ut når du dunker på undersiden av det.



Det er vel ikke nødvendig å nevne at brødet smaker best med smør og brunost, er det vel?

onsdag 25. september 2013

Sunne sveler

Jeg er egentlig rimelig lei av ordet "sunt", men jeg velger å bruke det likevel - om ikke annet så mest for alliterasjonens skyld. Samme hva så er disse svelene faktisk riktig så sunne, men enda viktigere er de enkle å lage og veldig gode å spise. Helst med brunost på.

(Oppskriften er allerede postet på instagram for en tid tilbake, men bær over med meg - der vil bli litt sånn framover.)


Sveler

  • 2 dl kefir
  • 3 egg
  • 120 g havregryn
  • 1-2 ss kokosmel (eller annet mel) 
  • 1 ts bakepulver 
  • 15 dråper stevia vanilje
  • 15 dråper vaniljeessens 
  • 1/4 ts salt
Bland alt sammen og kjør med stavmikser til en relativt jevn blanding. La svelle i 30 min, og stek tykke, myke, deilige lapper.

Sjokoladepålegg og banan er også godt!
Vafler og pannekaker med sitron og sukker er et kjært barndomsminne for meg. Det er like godt fortsatt!
Peanøttsmør og banan er heller ingen dum idé. Det er det aldri.
Men brunost er likevel det beste!

Nå som vi har konkludert med at brunost er det ideelle pålegget på sveler, hvilken brunost er den ideelle brunosten? For min del er det Innherredsost. Skikkelig mørk og karamellsmakende. Jeg er vokst opp med Fløtemysost hele veien, men Mr M introduserte meg for og overbeviste meg om at Innherredsosten er alt som gjelder! Kanskje er det fordi jeg er nesten-trønder.

Hvilken brunost er din favoritt? 

tirsdag 24. september 2013

TekAnneSnAkk


Hei, jeg heter Vilde Sofie og er 23 år gammel. Jeg bor i Trondheim, hvor jeg studerer nanoteknologi, baker, trener, kokkelerer, går turer, leser litt, og drikker te fra en rosedekorert tekanne, men mest av alt er mamma til denne lille snuppa her.

Jeg er altså hun til høyre. Det er den minste på bildet som er datteren min, ikke omvendt.

Hun heter Alva Aurora - populært kalt snuppa, lillesnuppa, snupsi og snups - og hun stakk hodet ut for å kikke på verden for første gang 02.04.2013. En av mine viktigste oppgaver er også å være kjæreste og forloved til pappaen hennes, Magnus, fra her omtalt som Mr M.

Lillesnuppa prøver å herme etter pappaen sin liggestilling, men armene er visst ikke lange nok enda. Mr M holder i skrivende og bildetagende øyeblikk på å anlegge skjegg, etter tillatelse fra undertegnede.

Noen kjenner meg kanskje fra min tidligere blogg, LilleMy. Jeg har gjort mye der som jeg er stolt av og fornøyd med, men jeg vil gjerne komme meg videre og føler ikke at jeg hører til i den fortiden lenger. Derfor starter jeg nå med en blank nettside, ny adresse, nytt navn og ny bloggplattform. Jeg vet enda ikke hvor mye jeg kommer til å skrive, eller hva jeg kommer til å skrive om. Det vil tiden jeg har til rådighet oppi familielivet, studier og livet generelt vise. Antageligvis vil det bli en god del oppskriftssnakk, ettersom det som mange vet er en stor interesse hos meg, ispedd hva annet som faller meg inn mens verden går sin gang.


Da erklærer jeg Tekannesnakk for åpnet. Velkommen skal du være!