onsdag 25. juni 2014

Sommerprinsessetopp


Her er min første egenkomponerte oppskrift. Jeg ble positivt overrasket over hvor bra resultatet ble da jeg strikket denne saken, som jeg har valgt å kalle "sommerprinsessetopp". Den er sukkersøt og spesiell, med ganske så god passform. Jeg strikket den i Drops Alpaca, og den er i str ca 12 mnd. Den er sikkert ganske grei å lage i større størrelser ved å øke antall masker og lengden (evt større pinner og tykkere garn), men det har jeg altså ikke giddet å teste ut selv. I framtiden en gang...kanskje...

(Vær overbærende når det gjelder oppskriften. Det er mitt første forsøk på å rable ned hva jeg har strikket. Ooog jeg vet ikke hva som skjer med bildene når jeg laster dem opp hit. De blir mørke, og fargene blir feil. Bær over med det også.)



Sommerprinsessetopp:

Legg opp 255 masker på pinne nr 2,5. Strikk 4 pinner frem og tilbake (= 2 riller).

Skift til pinne nr 3, og strikk rundt. Strikk 12 masker rett, etterfulgt av 4 masker vrangt, og fortsett slik ut omgangen (= 17 felt på 15 masker hver). Fortsett slik, men fell 1 maske midt på hvert rettstrikkede felt hver 5. omgang 6 ganger. Fell  på den 5. omgangen derfra den midterste av de 3 vrange maskene på hvert felt (= 136 masker på pinnen). Forsett til arbeidet måler ca 18 cm.

Lag så hull til snor: Strikk to masker rett sammen, lag ett kast. Gjenta ut omgangen.

Strikk 3 cm glattstrikk oppover. Fell så til ermehull ved å felle 13 masker i hver side. Strikk for- og bakstykke hver for seg.

Bakstykke: Fell 1 maske mot ermehullene på hver 2. pinne 2 ganger. Fortsett til bakstykket måler ca 8 cm fra hullborden. La 6 masker stå igjen i hver side, og strikk de midterste maskene sammen 2 og 2, samtidig som de felles av. Strikk hver skulderstropp til de måler 6 cm hver. Fell av.

Forstykke: Fell 1 maske mot ermehullene på hver 2. pinne 2 ganger. Fortsett til forstykket måler ca 7 cm fra hullborden. La 6 masker stå igjen i hver side, og strikk de midterste maskene sammen 2 og 2, samtidig som de felles av. Strikk hver skulderstropp til de måler 6 cm hver. Fell av.

Sy sammen stroppene på toppen av skuldrene.

Rysjekant langs ermehullene: Plukk opp to masker i hver maske langs kanten av ermehullene ned til de 13 avfelte maskene nederst. Strikk glattstrikk frem og tilbake, og plukk samtidig opp 1-2 masker i slutten av hver pinne, nedover i en "V" under ermehullene. Rysjekantene skal ende opp 2-3 cm nede på skjørtet under hullborden til slutt (se bilde). Strikk til rysjene måler ca 7 cm. Strikk 4 pinner rett (= 2 riller). Fell av.

Ermet sett fra inni rysjekanten. En "V"-form dannes av masker som plukkes opp nedover mens rysjekanten strikkes.

Snor: Legg opp 2 masker på strømpepinne nr 2. Strikk pinnen rett. Skyv maskene tilbake på pinnen, og trekk tråden rundt bak. Strikk rett videre. Fortsett til snoren måler 80-90 cm.


onsdag 18. juni 2014

Matrosjakke - delvis oppskrift

Hva kan jeg si? Tja, bloggelysten er totalt fraværende, og derfor er jeg totalt fraværende herfra også. Sånn får det være til jeg kanskje en gang finner igjen lysten. Til gjengjeld er jeg bitt av strikkebasillen så kraftig at jeg knapt har tid til å tenke på annet. Her følger en delvis oppskrift på en matrosgenser jeg strikket tidligere i vår, på etterspørsel fra en følger på Instagram. (Jeg beklager at jeg har vært så grusomt treg.)



Genseren tar utgangspunkt i matrosgenseren fra Den store guttestrikkeboka. Andre genseroppskrifter kan selvfølgelig brukes ved bare å legge til matroskragen og matrosstriper på bol og ermer. Garnet jeg har brukt er Pickles Merino Tweed.

Jeg la opp til str 1 år etter oppskriften i Guttestrikkeboka, og fulgte oppskriften der. Lengden strikket jeg etter lengden til str 3 år, fordi strikkefastheten til garnet er større enn hos Lille Lerke som er brukt i originaloppskriften.

Til halsåpningen begynte jeg å felle en cm eller to etter raglansfellingen starter: Først 1 maske i begynnelsen av hver pinne mot halsåpningen 4 ganger, og deretter på hver 2. pinne 4 ganger. Deretter strikket jeg genseren ferdig som etter oppskriften, men droppet splitten i nakken.

Kragen fant jeg inspirasjon til i en PDF av et gammelt Sandnes Garn-hefte som jeg fant her. Jeg la opp til den minste størrelsen og felte etter oppskriften. Kantene valgte jeg imidlertid å strikke i perlestrikk: Perlestrikk fram til første stripe, og deretter videre i glattstrikk (oppskriften bruker kun rillestrikk). Kragen brettet jeg godt innenfor kanten på genseren, og sydde fast slik at den ligger pent.

Det stripete partiet innenfor halsåpningen strikket jeg helt på frihånd: Jeg la opp noen få masker (kanskje 8, men jeg husker ikke helt), og strikket glattstrikk fram og tilbake i striper med bredde 2 rader. I begynnelsen av hver pinne økte jeg med én maske for å få en trekant. Stripepartiet er sydd fast på den ene siden, og festet med trykknapp for å kunne få genseren lett over hodet.



Garn: Pickles Merino Tweed, ca 200 g (to nøster i hovedfargen og ett i stripefargen).
Pinnenr.: 2,5 og 3.
Oppskrifter: Den store guttestrikkeboka og et gammelt hefte fra Sandnes Garn.
Størrelse: Strikket etter 1 år, men med det aktuelle garnet ble den heller str. 2-3 år.



(Nok om det - nå MÅ jeg strikke mer ;)