onsdag 25. september 2013

Sunne sveler

Jeg er egentlig rimelig lei av ordet "sunt", men jeg velger å bruke det likevel - om ikke annet så mest for alliterasjonens skyld. Samme hva så er disse svelene faktisk riktig så sunne, men enda viktigere er de enkle å lage og veldig gode å spise. Helst med brunost på.

(Oppskriften er allerede postet på instagram for en tid tilbake, men bær over med meg - der vil bli litt sånn framover.)


Sveler

 • 2 dl kefir
 • 3 egg
 • 120 g havregryn
 • 1-2 ss kokosmel (eller annet mel) 
 • 1 ts bakepulver 
 • 15 dråper stevia vanilje
 • 15 dråper vaniljeessens 
 • 1/4 ts salt
Bland alt sammen og kjør med stavmikser til en relativt jevn blanding. La svelle i 30 min, og stek tykke, myke, deilige lapper.

Sjokoladepålegg og banan er også godt!
Vafler og pannekaker med sitron og sukker er et kjært barndomsminne for meg. Det er like godt fortsatt!
Peanøttsmør og banan er heller ingen dum idé. Det er det aldri.
Men brunost er likevel det beste!

Nå som vi har konkludert med at brunost er det ideelle pålegget på sveler, hvilken brunost er den ideelle brunosten? For min del er det Innherredsost. Skikkelig mørk og karamellsmakende. Jeg er vokst opp med Fløtemysost hele veien, men Mr M introduserte meg for og overbeviste meg om at Innherredsosten er alt som gjelder! Kanskje er det fordi jeg er nesten-trønder.

Hvilken brunost er din favoritt? 

19 kommentarer:

 1. Først, TAKK for at du har begynt å blogge igjen. Du aner ikke hvor stor glede jeg har hatt av lillemy-bloggen, og det er bare en glede at du re-poster alle de gode oppskriftene dine.

  Disse skal uten tvil prøve, bare syns jeg ikke har noe brunost på toppen her i København i disse dager.. Og jeg er forresten en fløtemysost-jente, fortsatt litt for ung til å like de litt mørke og voksne variantene (det gjelder også sjokolade, jo lysere jo bedre, helst hvit!) :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Først, TAKK for at du følger med deg og tar det tid til å legge inn en kommentar! Slikt løfter dagen min enormt og gjør det verdt å blogge. Det hadde ikke vært noe uten å ha noen å dele det med ;)

   Selger de ikke brunost i Køben, altså? Det finnes jo sikkert et sted, men det er kanskje ikke så lett å få tak i hos våre gode naboer der nede. Du får få noen til å smugle den inn for deg ;) Fløtemysost er godt, og det er hvit sjokolade også. Meeen jeg holder en knapp på mørk sjokkis selv. Nesten så mørk som mulig. Kakaonibs er toppen! :)

   God kveld, kjære Cecilie! :)

   Slett
 2. Jeg har bestandig kjøpt Tines brunoster, vanligvis Gudbrandsdalsost, ekte geitost og Innherredsosten. Nå sist kjøpte jeg brunost fra Synnøve av en eller annen dom grunn, antagelig var den billigere. Stor forskjell. Jeg ble kjempeskuffet først siden jeg forventet vanlig gudbrandsdalsostsmak (typisk langt norsk ord! :-P). Nå har jeg vendt meg til smaken som er mye mer karamellaktig og søt enn Tines og for så vidt helt grei, men kommer til å gå tilbake asap.

  Innherredsost er helt klart den beste. Løv it.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vet du hva, Elisabeth? Jeg tror faktisk aldri jeg har smakt Synnøve-brunost. I hvert fall har jeg aldri kjøpt det. Synnøve-gulosten er ikke noe å skryte av, synes jeg, så da er det nok logisk at brunosten heller ikke er det, hehe. Smaken er som stumpen, da ;)

   Innherredsost må jo være tingen for deg som er født trønder også ;) Jeg liker de lange ordene dine, forresten. Ned med orddeling! ;)

   Nattinatt, min gode venninne <3

   Slett
 3. Så glad for at du er tilbake, Vilde! Tok nettopp et bananbrød etter din oppskrift ut av ovnen, det blir sveler neste gang! Gleder meg til god lesing og oppskrifter i høst!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det bananbrødet (hvis det er det jeg tror det er) er det beste i verden! Heldige du! Skulle gjerne vært på besøk hos deg nå ;) Jeg gleder meg også til å skrive og blogge (når jeg skulle ha tid og ønske), for det har klødd i skrivefingrene lenge! :)

   Slett
 4. Åh GODT!! Jeg er på fløtemysosten fortsatt, namnam! Jeg er så glad for å ha deg tilbake herriiiguuuud

  SvarSlett
  Svar
  1. Fløtemysost er jo godt, da. Jeg reserverer den til jeg er hjemme på besøk, og boltrer meg i brunost med mammas hjemmelagde appelsinmarmelade på. Ingenting bedre!

   Du er så søt, Helene :)

   Slett
 5. Tommel opp for at du er tilbake, og for en flott familie du har! :)
  Må si jeg er mektig imponert over alt du får til, deriblant dine fantastiske kokkukunster og strikkeferdigheter. Helt rått!
  Min favoritt er nok Gudbrandsdalsosten, gjerne på rista brød med smør.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for hyggelige ord :) Jeg for min del er mektig imponert over hvor mange flotte mennesker det finnes, som er villige til å skrive så hyggelige ord til meg. Tusen takk :) Det skal nevnes her at tilnærmet ingen av strikkeplaggene mine er så veldig anvendelige - litt trange halslinninger og feil snitt her og der. Hehe. Jaja, ingen er perfekte ;)

   Jeg husker ikke hvordan den osten smaker, faktisk. Jeg har blitt veldig inspirert til å utvide brunosthorisonten min her i kveld. Kanskje jeg må teste ut litt flere varianter nå ;)

   Slett
 6. Dette så som vanlig utrolig godt ut :D Tror faktisk det skal bli frokost i morgen :)) Brunost: MISVÆR! Supergod :) Men julebrunosten er jo i en klasse for seg selv. Håper forresten den kommer tilbake i år..

  SvarSlett
  Svar
  1. Misværost. Hmm.. Nå merker jeg hvor lite erfaren jeg er på brunostfronten her. Misværosten må nok smakes! Julebrunosten kan jeg ikke huske å ha lagt merke til engang. Sesongvarer er alltid spennende! :D

   Håper frokostsvelene blir bra! Jeg tviler ikke ;) Sov godt!

   Slett
  2. Jo, nå husker jeg! Misværosten har jo alltid farmoren og farfaren min! Da har jeg den på plass ;) Er ikke heeelt overbevist, men så skal det nevnes at jeg ikke har smakt den på år og dag. Får smake neste gang jeg er på besøk :)

   Slett
 7. Lapper OG brunost! Det er jo bare den perfekte kombinasjon! Yuuumm :D
  Liker at du har laget en oppskrift med ingredienser som man så og si alltid har i hus. Spørs om det blir en deilig lappe-frokost på lørdag! ;)

  ..og forresten - jeg har vokst opp med en pappa som alltid har den tradisjonelle G35 Gudbrandsdalsosten i påleggshylla, så tror jeg må stemme for den ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er greit med oppskrifter uten alle slags fancypants-ingredienser også ;) Man kommer langt med litt havregryn, egg, melk og banan i mitt hus! Skal prøve å få til litt mer av den slags :)

   Brunoststemmen er registrert!

   Slett
 8. Så deilig!! Ikke noe jeg kan spise, men nydelig ser det uansett ut :) Peanøttsmør og banan er nok knallgodt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du får spise noe annet med peanøttsmør og banan, da ;) Enig med deg! Beste komboen! Bare sleng på sjokolade i tillegg :D

   Slett
 9. bloggen <3
  ingenting kan slå lapper/vafler/lomper med brunost!! for meg er ekte geitost favoritten. MUMS!
  vurderer blogg igjen selv. men når ting er annerledes må man på en måte starte litt på nytt igjen. det klarte du fint. kanskje klarer jeg det og? :)
  gietlitevink hilsen;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg stemmer for ny blogg! Jeg elsket innleggene dine! Så fine, stemningsfulle og "i nuet" :) Du. Må selvfølgelig ville det selv, men om du skulle bestemme deg for det, har du en fast leser her alt!

   Slett