søndag 13. april 2014

Magisk mandelsmør

Jeg har en pasjon for flott kjøkkenutstyr, og det bærer det vesle kjøkkenet vårt preg av. Drømmen er å engang få et stort kjøkken, med kjøkkenøy, lange, brede benker, og masser av skapplass, slik at jeg kan rettferdiggjøre alt utstyret med at det i det minste har plass. (Da skal jeg få enda mer utstyr!) Enn så lenge må vi klare oss med det vi har.

På tross av liten plass er jeg veldig glad for at vi investerte i en superfancy, kraftig foodprocessor for et par år siden. Den er så stor at det er sjeldent vi gidder å plukke den ned for småjobber, som å rive gulrøtter og snitte kål, men én ting den får bryne seg på til stadighet er nøtter. Vi er nemlig en familie av tre ekorn, som alle elsker nøttesmør, og etter vi begynte å lage det selv, har det revolusjonert nøttesmørverdenen vår! Det er så mye godt man kan lage!

Snuppi elsker(!) mandelsmør (og vafler). Jeg elsker mandelsmør, vafler og strikketøy.

Prinsippet er likt for alle typer nøttesmør: Putt nøtter i en kraftig foodprocessor, og kjør til nøttene slipper fettet og det blir flytende. Det kan ta 5-20 minutter avhengig av nøttetype. Deretter er det bare å eksperimentere med kombinasjoner og smakstilsetninger, ristet eller rått. Her følger vår favorittversjon om dagen. Prøv og bli frelst!


Ristet mandelsmør med kanel, vanilje og havsalt

 • mandler i ønsket mengde (vi pleier å lage av flere kg i slengen)
 • vaniljestang eller vaniljepulver, ca 1 stang eller 1 ts pulver per 1/2-1 kg nøtter
 • kanel, ca 2 ts per kg nøtter
 • Maldonsalt eller annet godt havsalt, ca 2 ts per kg nøtter (1/2-1 ts dersom du bruker finkornet salt)
 • Stevia (gjerne med karamellsmak), ca 1/2 ts per kg nøtter (valgfritt)

Spre nøttene utover en bakeplate, og rist dem i ovnen på 180-200 grader til de er slik du foretrekker. Vi liker dem ganske godt ristet, og har funnet ut at 15-20 minutter er passelig. Vær obs på at ovner ofte er ujevnt varme, så følg med og rør i dem underveis. Det er kjedelig å ende opp med brente nøtter.

Ha nøttene og hel, oppklippet vaniljestang (frø og belg) i en foodprocessor, og kjør på full guffe i ca 10-15 minutter. Dette vil avhenge av mengden nøtter og typen foodprocessor. Hold oppsyn med maskinen og gi den en pause om den blir for varm. Når nøttesmøret er jevnt og flytende, er det ferdig. Smak til med kanel, salt og stevia.

Dersom du ønsker et crunchy nøttesmør, sparer du litt av de ristede nøttene, som du hakker opp og har i til slutt. Fyll nøttesmøret i rene glass, og oppbevar kjølig for lengst holdbarhet.

Tre glass mandelsmør, ett glass solsikkesmør og ett glass kokossmør.
Blåbærsmoothieis (frosne blåbær, frosne bananer, naturell yoghurt, stevia og lecitin) toppet med mandelsmør, mandler, kakaonibs, sukrin gold og kakao. Nam!

6 kommentarer:

 1. Herre Jeremia! Er ikke rart dere er nøttefrelste - det er jo så godt! Utrolig koselig liten post med gode tips her. Har hatt lyst og lage nøttesmør selv lenge, men har ikke skikkelig fuud-prosessor, oh no!
  Ingenting i veien med dilla på kjøkken utstyr, er selv bitt av basillen, og kjøkkenet mitt i nåværende tidspunk er knøtt lite! x

  SvarSlett
 2. Jeg skulle ønske jeg hadde en foodprocessor eller blender som var kraftig nok. Jeg har klart å miste en del til processoren så den er umulig å bruke, men når jeg ser disse lekre oppskriftene dine på nøttesmør blir jeg jo nesten nødt til å investere i en ny :-) NAM.

  SvarSlett
 3. Ååå hellige nøttesmør! Jeg også ELSKRR det og må ha det i en eller annen variant hvor eneste dag. Noen ganger med skje, rett fra glasset.
  Jeg kjøper ofte Artisana eller Dastony smørene på Iherb men prøver å bli flinkere til å lage selv. Det passer man mye på.
  Dette høres deilig ut!
  God dag til deg og søta di!♥

  SvarSlett
 4. Så utrolig godt ut! Jeg bruker også å lage hjemmelaget mandelsmør. Nomnomnom

  SvarSlett
 5. Mums! Ser helt himmelsk ut, hvilken foodprocessor ville du anbefalt? Min har ikke lyst til å male nøtter lenger etter at jeg mistet den i gulvet.

  SvarSlett
 6. Hei!

  Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i myTaste.no, slik at vi kunne koble til den.

  myTaste er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett.

  Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine blogger og nettsteder.

  For å bli med myTaste.no, bare gå til http://www.mytaste.no/ga-med-i-matbloggtoppen

  Legg vår Widget og bloggen din vil bli vist på vår topp liste!

  Ha en fin dag!

  Vennlig hilsen,
  Elin
  myTaste.no

  SvarSlett