onsdag 11. desember 2013

Christstollen og småprat

Ingen jul uten...Christstollen! Over til det senere. Først skal jeg komme med litt hverdagspjatt, slik jeg pleide å gjøre før. Blogginnleggene mine hittil på denne bloggen har vært enten oppskriftsinnlegg, nesten kun med beskrivelse av oppskriften, eller (litt) gjennomtenkte innlegg om ting jeg ville fortelle om (livet med bebis). Det kan være litt koselig med bare skriverier uten mål og mening også - i hvert fall synes jeg det.I dag har vært en litt tung dag. De siste ukene har vært preget av ganske urolige netter for snuppa og oss. Gang på gang våkner hun og skriker etter meg og puppen. Sender jeg pappaen for å trøste, bare skriker hun mer og mer. Det er kanskje den berømte separasjonsangsten hun opplever, og trenger hun meg skal hun også få meg. Likevel tar det på, altså!

Da hun bestemte at dagen startet 0500 i dag, var jeg alt annet enn blid. Faktisk tok det mange timer før jeg tødde opp fra min gretne, halvkomatiske tilstand, og orket å gjøre et forsøk være morsom og underholdende. Det finnes likevel lite som er så effektiv for å snu dårlige dager enn babylatter og kjærlige klask av babyhender i ansiktet - selv når disse kommer fra kilden som startet den slitsomme dagen i utgangspunktet.

Forsiden av årets julekort. Hun skulle egentlig være en marsipangris med det røde båndet i sløyfe rundt magen, men vi ga det opp til fordel for en fornøyd jente som fikk spise opp marsipangrisbåndet.

Ja, det ble en fin dag til slutt. Lillesnupp og jeg baset i senga etter Mr M var dratt på kveldsskift på jobben. Vi tullet og rullet til vi ble aldeles tussete. Deretter tok vi en tur til Solsiden, slik at den minste av oss fikk sove, og der kjøpte vi babyakebrett i julegave (til en viss b a b y...shhh...). Du skulle hørt lydene av ærefrykt og oppspilthet som kom ut av henne da vi var inne på Clas Ohlson! Åh, den som hadde den undrende nysgjerrigheten til et åtte måneder gammelt barn!

Baksiden av årets julekort. En tankefull engel.
Nå er jeg endelig ferdig med eksamen, og kan si (rope ut) at jeg har juleferie! Da blir jeg plutselig slått av antiklimakset som kommer etter eksamen: Hva skal jeg finne på nå? Det skal imidlertid ikke mye til å dikte opp et gjøremål eller to når jeg ser rundt meg i den småkaotiske, vesle leiligheten. Dessuten kan jeg jo blogge litt igjen ;) Det er godt å være ferdig med eksamensstresset!

Fram til utgangspunktet igjen; Christstollen. Jeg har forsøkt meg på en sunnere versjon av denne før, men denne versjonen er tusen ganger bedre. Jeg har gjort den uten tilsatt sukker, og erstattet marsipanen med malte mandler, egg og søtning. Dette er den beste julekaken jeg kan tenke meg; helst skal den ha store mengder saftige rosiner i seg, og helst spist med meierismør på. Vær så snill å prøve deg på en Christstollen i år - du vil ikke bli skuffet.

Christstollen

Gir 2 kaker/brød.
Fruktblanding:
 • 400 g tørket frukt (rosiner, tørkede aprikoser i biter, svisker, ananas, mango...)
 • en stor håndfull hakkede mandler
 • 1/2 dl brun rom
 • 1 vaniljestang
 • revet skall av 1 økologisk appelsin
 • revet skall av 1 økologisk sitron
 • 1 1/2 dl vann
Deig:
 • 200 g smør, smeltet
 • 2 1/2 dl melk, fingervarm
 • 1 pakke tørrgjær
 • 2 dl Sukrin/Splenda
 • 100 g malte mandler (mal selv eller kjøp her)
 • 2 egg
 • ca 15 dl hvetemel
 • fruktblandingen
Topping (valgfritt):
 • smør, smeltet
 • melis/Sukrinmelis
 • vaniljesukker/vaniljepulver

Fruktblanding: Bland alle ingrediensene i en kjele (del vaniljestangen i to og skrap oppi frøene, men ha også selve stangen oppi). Varm det opp til kokepunktet. Ta kjelen av plata, og la blandingen stå og godgjøre seg i minst 24 timer.

Deig: Bland det tørre, men hold litt tilbake på melmengden. Den ser vi an til slutt. Bland inn det våte, og til slutt fruktblandingen.(Til Mr M (som har et heller anstrengt forhold til tørket frukt) brukte jeg sjokoladebiter og cashewnøtter i stedet. Han var storfornøyd!) La den heve i ca 60 minutter på et lunt sted.

Del deigen i to, og kna den ut til en pølse, litt kortere enn et stekebrett. Lag "Christstollenform" på den ved å klemme den ene siden litt flat, og brette den mot toppen. La heve i 30 minutter til.

Stek brødene ved 200 grader i 30-40 minutter.

Topping: Mens brødene fortsatt er varme, pensler du dem med smeltet smør, og strør over melis eller Sukrinmelis blandet med rikelige mengder vaniljesukker. Jeg droppet melistoppingen, og penslet bare med smør. Dette er ikke nødvendig, men blir ekstra godt!

Se, så fantastisk deilige, stekte rosiner som stikker fram! Rosiner, altså... 


14 kommentarer:

 1. Det så kjempegodt ut! Jeg må ha vørterbrød med smør og brunost i jula, DET er godt, det. :)

  Hyggelig å lese litt småprat også. Må si jeg er mektig imponert over at du har tatt eksamen med baby på 8 måneder! Håper du får supre julefridager nå!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vørterbrød har jeg ikke spist siden jeg var liten og var på julebesøk hos farmor og farfar! Jeg rakk dessverre ikke å bake det nå i jula, men neste jul skal jeg virkelig gjøre det! Takk for tips :)

   Tusen takk! Jeg er ikke noe supermenneske, men jeg gjør så godt jeg kan ;)

   Slett
 2. Åh, VIlde. Håper hun begynner å sove gjennom nettene snart. Skjønner veldig godt at du blir sliten. Likevel takler du det utrolig bra. Tenk at du har tatt eksamen i tillegg :-O Gratulerer igjen med overstått :D Jeg er superimponert over alt du får til! Prøv å nyte førjulstiden med den fine bebbisen din :-) Hun har hatt flaks med mammaen!

  Og ja - dette har jeg lyst til å lage! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, det håper jeg også. Ingen gjennom-natta-soving enda, men vi har i hvert fall hatt mange dager med opp kl 07, pluss minus. Det er myyye bedre enn 04-05 ;)

   Tusen takk og klemmer :)

   Slett
 3. Vildee!
  Jeg visste ikke at du het Sørdal, så jeg kjente deg nesten ikke igjen. Christollen hørtes jo veldig eksotisk ut. Jeg baker vørterbrød selv - megakult. Pleier du å ha det?

  Kjempeklem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, hei! Så trivelig at du fant veien hit! Ja, jeg heter nå det i tillegg til de andre navnene ;) Vørterbrød har jeg ikke smakt på mange år. Neste år må det bli med i julebaksten!

   Klemklem

   Slett
 4. (Må amme minst to barn samtidig før jeg tør å spise hvetemel- og smørkake. Ikke si det til noen.)

  SvarSlett
 5. Tenkte forresten på deg og din lille når jeg så denne her morsomme linken!
  Hva babyer EGENTLIG ønsker seg!
  http://www.babyverden.no/Baby/Tema/Sesongartikler/Babyens-egentlige-onskeliste/

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for linken! Jeg kan love deg at det er AKKKURAT det Alva ønsker seg! Skikkelig morsomt :D

   Slett
 6. Liker liker liker innlegg med litt hverdagsprat :-)
  Christstollen har jeg faktisk aldri spist - kanskje noe å prøve seg på når tentamensperioden er over og juleferien med litt mer tid til kokkelering melder seg. Ser i alle fall skikkelig godt ut!

  Fiiin fredag til deg og dine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselig å høre! Christstollen må stå på din må-bake/smake-liste, da, for dette er virkelig godt!

   Godt nyttår :)

   Slett
 7. Jeg synes det er veldig veldig koselig med litt hverdagssmåprat. Og babysmåprat :D Men kan bli litt smågal når man plutselig har en lyvåken og overglad baby ved siden av seg klokken 5 på morgenen. Men det skal ikke mange smiliene til for å få meg blid igjen. Det er jo så koselig!!

  Julekottbildene er helt nydelige! Dere har virkelig ei skjønn datter Vilde!
  Godt nytt år :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, man kan bli litt gæren av det, ja. Samtidig er det jo så heeerlig med en solstrålebaby ved siden av seg, så man kan ikke annet enn å smile selv, nei ;)

   Tusen takk, Ragnhild! Godt nyttår til deg også :) (Gutten din er virkelig helskjønn, han også!)

   Slett