onsdag 22. januar 2014

Babymat No 4

Jeg liker at snuppa får spise selv, og det liker hun også. Brød er jo en klassisk spise-selv-rett, men pålegg er det vanskelig å få til å sitte på brødbitene slik at det faktisk kommer inn i munnen og ikke bare på fingrene og i håret. Derfor tenkte jeg at løsningen måtte være å ha pålegget inni brødet, calzone-style.Jeg bakte deigen til brødpinner med påleggsfyll fordi formen passer fint til små hender, men det går selvfølgelig like bra å bake den til calzone-form, pizzasnurr-form... - hva du enn ønsker. Fyllet kan varieres i det uendelige. Hva med søte snurrer fylt med banan, kokosolje og kanel? Jeg gikk for en heller merkelig kombinasjon av leverpostei (en porsjonsboks), en hardkokt eggeplomme, to svisker og to teskjeer créme fraîche. Det var faktisk veldig godt, også for mine smaksløker!

Pinnene falt helt klart i smak her i huset. Dessverre er det veldig lite som går inn som ikke blir spyttet ut igjen og havner på gulvet, og disse spise-selv-måltidene er vel heller en lek enn et måltid. Likevel: Lek er viktig, og det er gjennom lek de små lærer - spisinga får komme senere ;)


Brødpinner til baby

 • 1,5 dl hvetemel
 • 1,5 dl sammalt hvetemel
 • 1 ts tørrgjær
 • 1-1,5 dl lunkent vann
 • 2 ss olivenolje (eller annen olje/smør)
 • ønsket fyll (leverpostei, fisk, kjøtt, smøreost, smør, urter, krydder, søtpotet, eple, løk, hvitløk, spinat, kanel, kokosolje, banan, bær...)

Bland sammen ingrediensene til deigen. Om ønskelig kan du la den forheve en liten stund, men det fungerer helt fint uten også.

Kjevle deigen til et langt, smakt rektangel. Smør på ønsket fyll. Rull sammen på langs, slik at du får en lang, tynn pølse. Del pølsa opp i passelig lange biter. Jeg fikk 10 stk av denne deigen. La etterheve i en halvtimes tid, og pensle eventuelt med egg.

Stek pinnene ved 200 grader i ca 15 minutter. (Steketiden avhenger av størrelse og form, så følg med!)


Til slutt noen andre tips til rask småsnacks som er lette for babyen å spise selv, og som ikke griser så altfor mye:

 • Mais- og hirsepops ("ostepop uten ost") - vår redning for et par rolige minutter mange ganger, kjøpt på Meny (og finnes sikkert på andre matvarebutikker med godt utvalg)
 • Maisbrød - smuler ikke, knekker ikke og faller i smak, kjøpt på Meny og Ultra (fra allergihylla)
 • Ella's Kitchen Nibbly Fingers - finfin frukt- og havregrynsnack for en gang iblant, kjøpt på iHerb (ja, vi har jukset litt med alderen på pakka, men hun nærmer seg jo ett år, da;)
8 kommentarer:

 1. Brødpinner for baby - ELLER voksen mener jeg! Hah, fikk plutselig utrolig lyst på disse selv, perfekt kveldskos til film. Så utrolig fiffige :) x

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, det har du rett i ;) Jeg spiste opp restene etter henne, for å si det sånn! Hehe. Jeg tror jeg ville hatt i noe annet enn leverpostei hvis jeg skulle laget dem til meg selv, men det var overraskende godt, faktisk! ;)

   Slett
 2. Så utrolig smart dette var!! Jeg blir helt satt ut av at babyene våre er små mennesker som en dag bare skal spise, og ikke ha melk... Heldigvis er det gøy å lage mat, og å se alle de fantastisk utrykkene de lager når de smaker :) I dag fikk lille S spise banan soft serve med tahini og vanilje sammen med meg og han eLsKeT det :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Hihi, det er litt rart i starten, ja ;) Veldig gøy er det å gi babyene mat! Så mye morsomt å smake på! Jeg har film fra da Alva fikk smake makrell i tomat for første gang. Priceless :D

   Slett
 3. Dette var en utrolig god idé! Gleder meg til å prøve :) Jeg skulle veldig gjerne ha spurt deg om noe, men jeg kan ikke finne epost adr din? Hvis du har lyst kan du nå meg på: silje_sandven@live.com


  Hilsen Silje

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :) Så hyggelig at du likte ideen! Jeg digger bloggen din! :)

   Slett
 4. Gudene må vite hvorfor nibbly fingers er anbefalt først fra ett år -inneholder de melk kanskje? Men mini-"kanel-i-svingen"-brød-ideen er jo genial, kudos! Brød kan jo være utfordrende å spise fordi det klistrer seg til ganen, men tenker at når lagene med deig er så tynne så blir det nok bedre på den fronten også. Forøvrig pen blogg, liker fotoarbeidet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tja, nei, si det ;) Jeg har kjøpt babymat fra USA som inneholder melk og er anbefalt fra 8 måneder, så ikke vet jeg. Jeg tenker at det er greit å bestemme litt selv på dette området. Etter man har tilegnet seg kunnskap om temaet, er det opp til en selv å avgjøre hva man vil gi babyen sin. Det blir folk av dem uansett!

   Tusen takk for fin tilbakemelding :)

   Slett