torsdag 10. oktober 2013

Babymat No 1Som lovet: Her kommer det første innlegget med babymattips! For spesielt interesserte (men det må man vel i utgangspunktet være for å gidde å lese dette innlegget) ser en typisk matdag for snuppa 6 måneder omtrent slik ut:

06.00: Pupp
07.30: Frokost (grøt)
10.30: Lunsj (eggeplomme + frukt-/grønnsaksmos)
13.30: Middag (kjøtt/fisk + potet/søtpotet/quinoa + grønnsaker)
16.30: Kvelds (grøt eller frukt-/grønnsaksmos)
18.00: Pupp på sengekanten
22.30: Drømmepupp i søvne før vi alle legger oss
(Midt på natta: Noen ganger en liten nattpupp hos en meget trøtt mor)

Gjennom dagen forsøker jeg å amme, men det er som regel vrir hun seg rundt etter hun har fått spruten til å stå slik at både hun og jeg blir kliss klass våte (beklager visualiseringen). Jeg skulle så inderlig ønske at pupp fremdeles var litt mer interessant, men så lenge det er etterspørselen og ikke tilbudet det står på, må jeg vel bare slå meg til rette med at det er sånn det er. Kunden har (nesten) alltid rett! Og jeg lager andre, mer interessante alternativer.Som jeg sa i et tidligere innlegg er babymat i bunn og grunn det samme som voksenmat, med noen få restriksjoner. Med dette som utgangspunkt er det bare å slå seg løs og eksperimentere. Jeg er ingen kvalifisert ernæringsekspert eller helsesøster, men jeg vet hva jeg vil gi ungen min: Nemlig smakfull og næringsrik mat å kose seg med og vokse på.

Ikke vær redd for kombinasjoner som kan virke merkelige på oss. Babyene har jo ikke noe begrep om hvilken mat som vanligvis blir servert sammen. Brokkoli i smoothie - hvorfor ikke? Basilikum? Ja takk! Jeg prøver meg fram og blander det jeg har for hånden. Kanskje er det ingen vits i å publisere disse miksturene, men jeg velger likevel å gjøre det. Om ikke annet så for å hjelpe meg selv til å huske hva som ble oppskrifter på suksess!

Her kommer to retter som snuppa storkoser seg med for tiden. Jeg lager store porsjoner og fryser ned i små fryseposer slik at vi har ferdig middag på noen minutter de kommende dagene. Ekte hurtigmat!


Søtpotetgryte med kylling

 • 1 middels stor søtpotet (ca 150 g)
 • 1/2 kyllingfilet (ca 70 g)
 • 1 lite eple (ca 100 g)
 • noen buketter brokkoli (ca 150 g)
 • nok vann til å dekke grønnsakene og kyllingen
 • en klatt usaltet meierismør *
 • et lite dryss kanel og kardemomme **
Kok søtpotet og eple møre sammen med kyllingfileten. La brokkolien koke med de siste minuttene. Mos med stavmikser og tilsett meierismør, kanel og kardemomme.

* Babyer under 10-12 måneder skal ikke gis kumelk da det kan fortrenge jernrike matvarer fra kosten (Helsedirektoratets "Mat for spedbarn"). Jeg veksler på fettkildene i babymaten, og velger å tilsette meierismør i enkelte av rettene, da utgjør en så liten mengde ikke spises hver dag eller til hvert måltid.

** Kanel inneholder stoffet kumarin som kan gi leverskader dersom det konsumeres i eksessive mengder, og småbarn er spesielt utsatt (Vitenskapskomiteen for mattrygghet). Bruk derfor bare et ørlite dryss, og ikke gi mat med kanel i hver dag.


Tomatisert quinoa med kylling

 • 1 stor gulrot (ca 100 g)
 • 1/2 rød paprika
 • 8-10 cherrytomater
 • 1 fedd hvitløk
 • 1/2 kyllingfilet (ca 70 g)
 • 3 ss ukokt quinoa
 • vann til å dekke grønnsakene og kyllingen
 • noen blader frisk basilikum
 • en dæsj olivenolje
Bland grønnsaker, kylling og quinoa i en kjele. Dekk med vann og kok til quinoaen er ferdig og grønnsakene er møre (ca 15 minutter). Tilsett basilikum og olivenolje, og mos med stavkmikser.

16 kommentarer:

 1. Takk for tips! Skal prøves på min mini som hittil har spyttet ut mine forsøk, men elsker middag på glass. Og jeg som hadde så store planer om å lage maten selv.. hehe.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig :) Håper det faller i smak! Jeg kan jo ikke garantere noe, men jeg vet at snuppa min liker det, i hvert fall. Det er ikke alt som går etter planen med slike små - de er virkelig de nye sjefene våre ;) Jeg hadde jo store planer om å amme myyye mer også nå, men hun vil jo ikke ha pupp! Vann er så veldig mye morsommere å drikke ;) "Pupp er for babyer - jeg er stor jente, jeg!" forestiller jeg meg at hun sier. Hehe. Lykke til!

   Slett
  2. Hurra! Nå vil minien min heller ha hjemmelaget mat i stedet for glass og ferdiggrøt! Lagde begge grytene dine i går og søtpotetgryta falt virkelig i smak. Den andre får vi prøve på nytt litt senere. ;) ble tre porsjoner av begge i fryseren. Må bare få kjøpt lammekjøtt, så skal de to andre grytene prøves også! Takk igjen for at du deler! :)

   Slett
 2. Har det samme problemet vi også. Ikke miner planer i det hele tatt, men når alt bare kommer i retur av det man lager så er det ikke så lett. Det er et kjøpeglass lillegutt har lagt sin elsk på. Men jeg gir meg ikke. Må prøve å lage flere retter som han kanskje vil ha. Derfor må jeg prøve disse. Hvor kjøper du quinoa?

  SvarSlett
  Svar
  1. Som jeg skrev over her; det er visst ikke vi som bestemmer lenger, hehe. Pent nødt til å følge de små sine ønsker på det meste ;) Jeg er veldig takknemlig for at lillesnupp vil ha hjemmelaget babymat, men jeg er nesten redd for å prøve noe annet i tilfelle hun da finner ut at hun liker glassmat bedre. Hun fikk sin første Ella's Kitchen-smoothie i dag, og det elsket hun. Fare for at hun konverterer nå ;p

   Jeg har kjøpt quinoa i Sverige, på Meny, i innvandrerbutikk og fra iHerb (http://www.iherb.com/Now-Foods-Certified-Organic-Quinoa-Whole-Grain-16-oz-454-g/12701). Jeg har også sett det på REMA :) Det går sikkert fint an å erstatte det med hva enn du måtte ønske av fullkornspasta eller lignende, altså.

   Slett
  2. Gjett hvem som har spist Vilde sin søtpotetgryte med kylling a?? Jo, det er nemlig kresne lillegutt. Og mora er bare overlykkelig. Tredje dagen på rad han spiser det nå og ingen grining på nesa. Den skal fortsettes å lage fremover samt at jeg må prøve den andre oppskriften og. Vi gleder oss til det kommer flere oppskrifter og. :):)

   Slett
  3. Åh, hurra! Dette gjorde virkelig dagen min! Så herlig å høre! Jeg har flere oppskrifter jeg skal og vil poste, men det er så mye som skulle vært gjort...sukk... Jeg kan ikke love suksess med de andre rettene jeg lager (det er ikke absolutt alt som glir ned like lett her heller;), men "here's to hoping"! :D

   Slett
  4. Ååå, så fint å høre. Jeg er bare så fantastisk fornøyd. Håper at han vil like den andre oppskriften og, men som du sier er suksess ingen selvfølge. Uansett er det viktig at disse små får smake på litt forskjellig. Det blir jo en vane også. Ikke stress med oppskriftene du, slapp av og nyt matlagingen din og lille prinsessa. Tida går så altfor fort. :):) Ha en fortsatt fin kveld.

   Slett
 3. Så fine oppskrifter! Jeg gleder meg til jeg skal få kokkelere til babisen min selv. Men jeg gruer meg til han ikke er intressert i melk mer.. Synes ammestundene er så fanrastisk koselig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Ragnhild :) Det er bare å glede seg, for det er moro! Jeg savner også ammestundene hvor hun bare er min lille bebis - hun vokser jo så fort! Hver periode har likevel sin sjarm, så jeg gleder meg over det som er :)

   Slett
 4. Så fine oppskrifter, gleder meg til å prøve på min lille gutt. Vi holder på med smaksprøver nå, ikke helt suksess, men satser på det går seg til, for er så klar for å lage litt hjemmelaget babymat! Bare lurer på om du har gitt mye små smaksprøver over lenger tid eller "hoppet" rett på små retter med ulike ting? Tar jo så uendelig lang tid med bare en ny smak i uken, jeg blir jo litt lei hele greia ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det!

   Vi har ikke vært så forsiktige som det sies at man skal være med introduksjon av nye matvarer. I starten fikk hun smake på forskjellig frukt og litt andre småting (banan, avokado, plomme, klementin, vannmelon kokosmelk...), og da sørget vi for å ikke gi henne mer enn én ny ting om dagen. Én ting i uka blir litt for treigt ;) Etterhvert har vi ikke vært såå forsiktige heller. Nå har hun jo et ganske stort smaksreportoar, og hun har ikke reagert på noe så langt. Når det gjelder matvarer som man sjeldent er allergisk mot, kan du sikkert bare kjøre på! Bare følg magefølelsen, du, så går det helt sikkert greit :)

   Slett
 5. Så kjekke oppskrifter :) er det du oppgir av mengde nok til å lage fleire porsjoner?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :) Snuppa er veldig glad i disse to her!

   Det blir flere porsjoner, ja. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mange, siden det er så stor forskjell på hvor mye de små spiser. Jeg husker heller ikke hvor mange porsjoner jeg fikk ut av dette, men jeg fryser dem ned i porsjonsposer på ca 1 dl hver :)

   Slett
  2. Har lagd mat sjøl ei stund no, men veeeldig glad for ny inspirasjon :) Gleda meg til å kokkelere :) Takk for at du dela :)

   Slett
 6. Nå har vi prøvd standardmosen deres, den slo virkelig an! Store smil for hver skje, og nesten alt gikk ned på første forsøk. Takk for inspirasjon!

  SvarSlett